A máriatövis (Silybum marianum) mediterrán vidékről származó, az őszirózsák családjába tartozó növény. Sok fényt, és meleget igényel, jó szárazságtűrő, így hazánk kifejezetten jó élőhely számára. A gyógyászatban henger alakú kaszattermését hasznosítják, melynek már a középkorban elismert szerepe volt epebajok és a sárgaság kezelésében. Gyógyászati értékét a XX. század közepén ismerték el újra, amikor kémiailag azonosították fő hatóanyagát, a szilimarinnak nevezett vegyület csoportot. Ezzel magyarázatot találtak a növény epe és máj problémákat enyhítő hatására.
Milyen formában fogyasszuk?
A máriatövist teaként nem célszerű fogyasztani, mert a szilimarin vízben nem, hanem egyéb oldószerekben (etanol, metanol) oldódik jól. Emiatt teája a hatóanyagokat csak kis mennyiségben tartalmazza. Értékes a máriatövis olaj, melyet magjából sajtolnak. A gyógyászatban viszont leginkább a máriatövis mag kivonatot alkalmazzák.
Mik a máriatövis jótékony hatásai?
A szilimarin erős antioxidáns, gyulladásgátló és sejtmegújító hatással rendelkezik.
Hepatoprotektív, azaz hozzájárul a máj védelméhez és méregtelenítő képességéhez.
Segít fenntartani a májfunkciókat, elősegíti a szervezet tisztítását.
A máriatövis zsírmáj és egyéb toxikus májkárosodás esetén is jótékony hatást mutat.
Hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához.
Elősegíti a szervezet védekező képességét a külső környezeti hatásokkal szemben.
Segíti az emésztést
Klinikai vizsgálatok szerint a szilimarin csökkenti a vér triglicerid és LDL-koleszterin szintjét.
Gombamérgezés miatti halálesetek száma töredékére csökkenthető, ha máriatövis készítményt időben és nagy dózisban alkalmaznak.
Kísérleti körülmények között rákellenes hatást mutatott
Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24555302/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33045827/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2671116/
Csupor Dezső: Pirulakalauz
A Herbaclass természetes növényi kivonataiban és őrleményeiben jellemzően megtalálható a máriatövis.