A kurkuma a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.
Emésztésserkentőként, rovarcsípések, kígyómarások és egyéb sebek fertőtlenítésére, láz- és fájdalomcsillapítására, illetve májbetegségekre használták.
Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet, így részt vesz a máj egészséges állapotának megőrzésében is. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t, melyet a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, gyakran csupán egy aminosavnak tekintik, de ez igazából csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, mely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból a glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből.
Eredményesen kezeli a lábfej, a boka, a térd, a csípő, a derék, a hát, a csukló, a könyök és a váll ízületi megbetegedéseit.
Hatékony gyulladáscsökkentő, különösen a következő betegségek esetében:
ízületi gyulladás (arthritis),
csontízületi gyulladás (osteoarthritis)
reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)
heveny fertőzések.
A Kurkuma (Curcuma longa) az ízületek védelmét segíti és az ízületek rugalmasságának megtartását.
Hatékony gyulladáscsökkentő hatása miatt különféle ízületi bántalmak kiegészítő kezelésére régóta alkalmazzák.
A kurkuma hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez, támogatja az emésztést és az intesztinális komfortérzést.
Az E-vitamin antioxidáns vegyület, amely segíthet semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket.
Fontos szerepet játszhat a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében.