Az egészséges lábakért….

egeszseges lab a biobolt labgomba ellen

Harc a lábgomba ellen!

A lábgomba alattomos és sok bosszúságot okoz minden ember számára. Ha azonban egy kicsit is odafigyelünk, akkor könnyen megelőzhetjük a kialakulását.

Néhány dolgot érdemes a lábgombáról és az ellene való védekezésről:

A lábgomba ellen elsősorban úgy védekezhetünk, ha levesszük és a cipőnket és hagyjuk, hogy szellőzzön a lábunk. Otthon érdemes papucsot használni az esetleges fertőzések kivédése érdekében, az utcán pedig az a legjobb, ha a lábbelink minél szellősebb.

Sajnos nincs olyan időszak, amikor elkerülhetjük a lábgombát, minden évszakban elkaphatjuk. Az első tünetekkor, vagyis a kezdeti stádiumban rendszerint elegendő, ha alaposan betartjuk a higiéniai szabályokat.

A gombáról tudni kell, hogy szereti a meleg, nedves helyeket, így ott tenyészik a legjobban. A legnagyobb veszélynek mondhatni azok vannak kitéve, akik rendszeresen sportolnak, edzőterembe vagy uszodába járnak.

A tünetek eleinte a lábujjak között, a lábujjakon illetve a talpon jelentkezhetnek viszkető, égető érzés kíséretében. Ha mindezekre nem figyelünk kellően, akkor kiütések, hámlás és fájdalom jön a helyükre. Ilyenkor már nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert könnyen átterjedhet a körmökre és akár a körömágyra is.

A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a cukorbetegek, a gyenge immunrendszerűek, a lábizzadásra hajlamosak, azok, akik gyakran járnak fürdőbe, uszodába, vagy nyilvános zuhanyzóba, illetve, akik mások által használt papucsot vagy cipőt vesznek fel.

A lábgomba azonban kezelhető, habár rendszeres kezelés szükséges a megszüntetéséhez. Napi rendszerességgel kell kezelni legalább két hétig, naponta legalább kétszer. Hajlamosabb rá később az, akinek korábban volt már ilyen fertőzése.

Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, be kell tartanunk néhány apró higiéniai szabályt:

A harisnyákat, zoknikat, törölközőket érdemes fertőtlenítős mosószerrel mosni. Célszerű pamut alapanyagú zoknit és harisnyát hordani, illetve bőr cipőt. A lábunkat annyiszor szellőztessük, ahányszor csak tudjuk. Otthon viseljünk papucsot, és mindig törekedjünk arra, hogy a lábbelink minél szellősebb legyen. Fürdés után mindig alaposan törölközzünk meg. A lábujjközöket mindig különös gonddal töröljük szárazra. Érdemes rendszeresen lábfertőtlenítő dezodort használni.

Az Arquebuse Water esszencia például 75 féle gyógynövényt tartalmaz, amely felfrissíti és fertőtleníti is a lábat. Izzadás ellen érdemes naponta akár kétszer is bepermetezni vele a lábat, majd gyengéden a bőrbe masszírozni, így a lábfej izzadás mentes és friss lesz egész napra.