Bőrápolás minden bőrtípusra

egeszseges bor

Bármely bőrtípusra létezik megfelelő ápolás, de fontos, hogy csak tesztelt terméket használjunk.

A száraz bőrt ápolhatjuk krémmel, vagy tej állagú tisztítóval. Fontos, hogy az alapos tisztításhoz alkoholmentes tonikot használjunk, és érdemes egy tápláló-hidratáló vagy regeneráló arckrémet is használni. A szemet és a dekoltázst ajánlatos minden reggel és este bekrémezni. Hetente kétszer alkalmazhatunk a dekoltázson, az arcon és a maszkon tápláló maszkot. Hatékony megoldás lehet a hosszan tartó párásítók használata is.

Az UVA és UVB sugárzás ellen védekezhetünk fényvédő krémmel, a fagy és a hideg szél ellen pedig magas sálakkal és hidratáló krémmel. A levegőt a munkahelyen és otthon egyaránt párásítsuk, és szánjunk időt a relaxációra, az oxigén dús környezetben való tartózkodásra.

A zsíros bőrt ápolására zsíros bőrre szánt arckrémet érdemes használni, arcmosás után pedig zsíros bőrre szánt tonikot. Napközben ajánlatos bőr mattosító krémet alkalmazni, éjszakára pedig olyan krémet, amely szabályozza a faggyúmirigyek működését. A nyakon és a szem körül gél vagy krém használata ajánlott.

Heti egy alkalommal használhatunk peeling vagy tisztító maszkot. Fényvédő krémmel védhetjük bőrünket az UVA és UVB sugárzás ellen. Szaunázhatunk is, ha nincs vérnyomás problémánk vagy értágulatunk. Bőrünket pedig elegendő oxigénnel kell ellátni.

Vegyes bőrtípus esetén elsősorban az a legfontosabb, hogy megállapítsuk, mely bőrfelület zsíros, normál vagy száraz. Jellemzően a homlok és az orr (T-zóna) a zsíros, az orcák pedig szárazak. A zsíros területekre érdemes a zsíros bőrre vonatkozó tippeket alkalmazni, míg a száraz bőrre a száraz bőrre vonatkozó tippeket.

Az irritált, piros bőrre tisztító krém, vagy tej, alkoholmentes toner használata javasolt. Alkalmazhatunk tápláló és regeneráló arckrémet. Hidratáló krémmel a nyakat és a szemek környékét kenjük be reggel és este. A párás környezet, mint például a szauna, jótékony hatással van a bőrre. Az UVA és UVB sugárzás ellen fényvédő krémmel védekezhetünk, a fagy és hideg szél ellen pedig hidratáló krémmel és magas sálakkal. A sok gyümölcs és zöldség is segít bőrünk regenerálásában.

Az idős hatású bőrt tisztító krémmel vagy tejjel, alkoholmentes tonikkal ápolhatjuk. Használhatunk tápláló és regeneráló arckrémet, nyakunka és szemünk környékét reggel és este hidratáló krémmel kenhetjük. A párás környezet (szauna) jótékony hatással van a bőrünkre. Az UVA és UVB sugárzás ellen fényvédő krémmel védekezhetünk, a fagy és hideg szél ellen pedig magas sállal és hidratáló krémmel. A sok zöldség és gyümölcs szintén jótékonyan hat bőrünkre.

Az érzékeny bőrre gyengéd arclemosó krém, vagy zsíros bőr esetén hipoallergén gélek ajánlottak. A kozmetikumok minden esetben tartósítószer, aroma és színezékmentes legyen. A kozmetikumok használata előtt érdemes ellenőrizni, hogy nem okoz-e allergiás tüneteket. Sminkből szintén hipoallergént használjunk, amely természetes színezésű. Bőrünket védjük fényvédő kozmetikumokkal a nap ellen, fürdés után – például tengervíz, medence, közös fürdőhelyek – mossuk le bőrünket és használjunk védő krémet.