Amit a kollagénről tudni érdemes

golden skin arany borapolas

A kollagén egy olyan fehérje, amely funkcióját tekintve „védőeszközként” van jelen a szervezetben, egyfajta testi szöveti ragasztó. A bőrünk, kötőszövetünk fontos alkotóeleme, összetartja a sejteket és elősegíti azok optimális működését.

A kollagén hozzávetőlegesen testünk egynegyedét teszi ki. Fontos tudni, hogy C-vitamin nélkül a szervezet kollagén termelése teljesen leáll. Kollagén hiányában számos probléma lép fel bennünk.  

Ha megfelelő mennyiségben van jelen szervezetünkben, rugalmassá és hidratálttá teszi a bőrt, csökkenti a ráncokat, s a bőr ellenálló képességét is növeli. Erősíti a körmöket, támogatja a normál testsúly megőrzését. Fontos szerepet játszik az inak és a szalagok egészségének megőrzésében. A szervezetben lévő kollagén stimulálja azokat a sejteket, melyek a csontképzésért felelősek.

Az alábbi területeken is jelentőséggel bír: kalcium felszívódása, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, szívizomsejtek erősítése, idegrendszer megfelelő működése, izomerő növelése.

Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás és a stressz egyaránt hozzájárulnak a kollagén termelődésének csökkenéséhez. A kollagén hiánya miatt a bőr száraz és vízhiányos lesz, veszít a feszességéből, a kötőszövetek meglazulnak és megjelennek a ráncok. Sőt, számos olyan betegség van, amelyet az öregségnek tulajdonítunk, valójában azonban a kollagén csökkenésével hozható összefüggésbe.